top of page
  • Writer's pictureZanda Zilgalve

Ekspresintervija ar mākslinieci un fotogrāfi Agnesi Aljēnu





1) Pastāsti mazliet par sevi, kas Tevi raksturo un kas aizrauj?


Ļoti grūti vienā vārdā nosaukt to, ko daru. Es zīmēju un gleznoju. Mēs taisam DeepDeepLight ūdenskrāsas. Mums ir Riga Sketching school. Man patīk māksla, bet laikam kopā ar citiem. Tāpēc ir sanācis, ka tās ir vairākas kopienas, kuras ļauj man būt un savstarpēji iedvesmot un iedvesmoties.

Reiz mani salīdzināja ar porcelānu - tik trauslu un spēcīgu reizē. Man šķiet, šis ir diezgan precīzs mans raksturojums. Vēl pavisam noteikti mani raksturo lēna dzīvošana, ko ģimenē praktizējam vairāk nekā 15 gadus. Reizēm sanāk, bet ir vēl, kur augt. Tas ir veids, kā es sadzirdu sevi un kā varu saprast, ko darīt tālāk.


2) Skatoties uz Tevi, ir sajūta, ka viss, kam Tu pieķeries, izdodas - fotogrāfēšana, gleznošana, tagad - krāsu fabrika. Kas ir Tava maģija, kā Tu to dari?


No iekšpuses jau nemaz tā vienmēr neizskatās. Bet nevaru noliegt - visas šīs lietas ir man nesušas bezgala daudz prieka. Un domāju, tas arī ir galvenais noslēpums - ja ir kaut kas, kas rada prieku, tas ir jādara. To jūt citi, un tas ļauj iet dziļāk un tālāk. Cilvēkiem vajag prieku un spēku. Mani veidi, kā varu to vislabāk dot, ir caur krāsām un gaismu.


3) Tu katru gadu ilgāku laiku pavadi ārpus Latvijas. Kas ir tās lietas vai sajūtas, ko Tu visvairāk novērtē Latvijā, skatoties no malas un attāluma?


Jūra un meži. Šeit daba pieder pati sev. Citur Eiropā šo sajūtu var dabūt tikai pie okeāna un kalnos.


4) Ko Tu vēlies iedot jauniešiem, ar kuriem darbosies meistarklasē “Fokusā Brodvejā”? Ko Tu viņiem novēlētu?


Es esmu mamma divām meitenēm, 15 un 10 gadus vecām. Tāpēc daudz domāju par to, kā viņām nepazaudēt sevi lielajā pasaulē. Es pati sev pazudu un tad pavadīju ilgu laiku, meklējot ceļu atpakaļ. Manuprāt, šo pazušanu un atrašanos varētu izlaist. Ar jauniešiem veidosim kolāžu, kas ir burvīgs veids, kā veidot iekšējo sarunu ar sevi. Lai nepazustu. Un lai atrastos.


5) Tu esi mums blakus no Fonda sākumā, Tavas fotogrāfijas kļuvuši par projektu titulattēliem. Kas Tev patīk mūsu sadarbībā?


Tu, Zanda :) . Es zinu, ka Tu dari no sirds un vienmēr izvērtē, ko tieši darīt. Tas ir ļoti svarīgi, un man patīk būt blakus labiem projektiem.


6) Ko Tu pati iegūsti no mūsu sadarbības?


Vienmēr ir sajūta, ka ir izdarīts kaut kas vērtīgs. Kaut kas ārpus ikdienas un ierastā. Tas dod labu sajūtu.


7) Jebkas, ko vēlies piebilst, novēlēt, ievēlēties ...


Man ļoti gribētos, lai jauniešiem un bērniem mēs, lielie, neapgrieztu spārnus. It kā labu gribot, bet tomēr. Viņi ir spēcīgi un gudri. Es gribētu ļaut viņiem būt un veidot pasauli savādāku, kā esam saņēmuši mantojumā.


51 views0 comments
bottom of page