top of page
  • Writer's pictureZanda Zilgalve

Ekspresintervija ar Kuldīgas Jauno skatuves mākslinieku rezidences dalībnieku Mārtiņu Kagaini

Updated: Apr 13, 2023


Foto: Edijs Andersons

LV


1. Pastāsti mazliet par savu profesionālo darbību?


Pirms 3-4 gadiem sāku sevi realizēt kā režisors, iestudējot Ziemassvētku izrādes bērniem Jūrmalas teātrī, turpināju ar dažādiem koncertuzvedumiem Latvijas mērogā, un pagājušajā gadā kā savu diplomizrādi, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas audiovizuālās un skatuves mākslas maģistrantūru, iestudēju mūziklu Rent. Šogad turpinu darbu pie Rent izrādīšanas plašākai publikai kā arī diviem jauniem mūzikliem.


2. Kā Tu nonāci līdz mūzikla žanram?


Strādājot kā režisoram pie viena no koncertuzvedumiem, iepazinos ar Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas vadītāju Anniju Putniņu, kura ieminējās, lai atbraucu paskatīties uz viņas audzēkņiem, jo varbūt varam kaut ko kopā izdomāt. Jaunieši uz iepazīšanos bija sagatavojuši fragmentus no mūzikla Rent, kas raisīja manī interesi par šo mūziklu. Gan man, gan jauniešiem bija nepieciešams noslēguma darbs pabeidzot mācību iestādes, izvēle krita par labu mūziklam Rent, un tā es nokļuvu līdz mūzikla žanram.


3. Ko Tu gribētu iegūt no rezidences Kuldīgā?


Pirmkārt, prieks, ka būs iespēja sniegt jaunajiem māksliniekiem savas zināšanas un reizē smelties zināšanas no jomas profesionāļiem, kas sevi realizējuši mūziklu mekā - Brodvejā! Ceru uz visnotaļ pozitīvu pieredzes apmaiņu.

4. Kas ir tas saistošais Stefana un Guntas pieredzē, ko Latvijas mūziklu darbībā varētu pārņemt?


Ar Guntu esam pazīstami jau ļoti sen - kopš laikiem, kad kopā dejojām kabarē programmā, taču pēc Guntas aizbraukšanas uz Ameriku īsti nav bijis laika tā pilnvērtīgi parunāt par piedzīvoto profesionālajā jomā, kā arī nav bijusi iespēja kopā radoši darboties, kā tas būs tagad, par to tiešām esmu pateicigs. Ar Stefanu esam runājuši tikai pāris reizes, ceru, ka rezidences laikā izdosies uzzināt profesionālās nianses mūziklu žanrā un iegūtās zināšanas noderēs attīstot mūziklu žanru Latvijā.


5. Ar ko Latvijas mūzikli atšķiras no Brodvejas mūzikliem? Kāpēc?


Lai pilnvērtīgi atbildētu uz šo jautājumu, būtu nepieciešams runāt par konkrētiem mūzikliem. Skaidrs, ka atšķirības ir, bet tas uzreiz nav jāuztver kā kaut kāda mīnuss. Daudzas atšķirības var skaidrot ar skatītāju uztveres atšķirību, pieradumu un vēsturisko mantojumu. Latviešu skatītājs nav pieradis pie izteiktas teatralitātes un nelineāra sižeta, kas bieži raksturīga mūzikliem Brodvejā.


6. Kā Tu redzi mūziklu jomu Latvijā, kāda ir Tava vīzija par to tuvākā un tālākā nākotnē?


Šim jautājumam būtu jāatvēl vesela diskusija, bet pirmais solis, kas, manuprāt, jau palēnām tiek sperts - par mūzikliem sāk runāt, un tie arvien biežāk parādās kultūras piedāvajumā. Pārējais jau tikai gribas un darba jautājums.


7. Parunāsim par jauniešiem. Kā izglītot jaunos mūziklu skatītājus, lai tie prastu novērtēt, kas ir labs un aktuāls?


Mēs ar mākslu varam tikai ieinteresēt un rosināt aizdomāties, pārējais jau paliek pašu līdzdarbībā un vēlmē iesaistīties.


8. Kā ieinteresēt un kā iesaistīt jauniešus?


Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļa ir brīnišķīgs piemērs žanra attīstīšanai Latvijā. Pēc publiskajām Rent izrādēm varēšu objektīvāk spriest par to, cik ļoti mūzikla žanrs spēj uzrunāt un ieinteresēt jauniešus, vai pietiek tikai ar labi nostrādātu, tematiski saistošu un aktuālu izrādi, vai arī nepieciešams kas vairāk!


Veiksmīgu dienu vēlot,

MĀRTIŅŠ KAGAINIS!


Mārtiņš Kagainis is from Jurmala. He graduated Jūrmala State Gymnasium, later obtained Bachelor of Social Sciences in Rīga Stradiņš University, and most recently got Master of Arts in Latvian Academy of Culture as a stage and audiovisual director. Now works as a freelance director for different projects – theatre, musicals, concert shows, audiovisuals, and others. In my free time likes to ride a motorcycle and travel.


Position: - Freelance director, project manager in Jurmala Theatre



43 views0 comments
bottom of page